Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

За мен

Благодаря ви за интерса към тази страница и към блога ми за финанси, контролинг, бизнес софтуер и други ИТ решения.

Казвам се Емилиян Танев и се занимавам с компютри и финансово-счетоводни дейности от стъпването ми в Търговската Гимназия през 1999г, специалност „Икономика и Мениджмънт„.  Всъщност компютрите ги започнах малко преди това, но със счетоводството се сблъсках през същата година. Отначало не ми беше любимия предмет, но след като научих базовата концепция на двустранното счетоводство и съответната логика в кореспонденциите между счетоводните сметки, ми стана любимия предмет.

Емилиян Танев с таблет на ЕпълГодините в гимназията бързо минаха и се озовах в УНСС през 2004 г. със специалност „Финансов Контрол„. Още в края на първата година от университета добих първият си трудов опит в една търговска фирма занимаваща се с монтаж и търговия на промишлена хладилна, вентилационна и климатична техника. Всъщност фирмата тепърва започваше да навлиза в този отрасъл, като преди това беше с основна дейност – продажба на дребна хладилна техника.  Като във всяка малка фирма, обикновено служителите работят най-различни и разнообразни дейности. Основните ми задължения бяха свързани със закупуването и складирането на промишлено оборудване от чуждестранните ни партньори, изготвянето на оферти към бизнес клиенти, приемането на стоката от транспортните фирми, както и понякога доставката на оборудването до съответните юридически лица или обекти. Всъщност опита ми беше много ценен, тъй като добих представа за целия търговски цикъл – от офертата, през поръчката на оборудването, доставката на оборудването и монтажните дейности до гаранционния и следгаранционен сервиз. Към този момент знаех, че има остра нужда от някакъв софтуер за управление на бизнес дейностите, но към този етап нямах никакви познания към този род ИТ системи, а и никакво ноу-хау или особени знания като за студент втори курс.

В следващите две години наблягах на ученето, като осъзнах, че образованието от УНСС няма да ми е достатъчно, за да се преборя с конкуренцията на трудовия пазар или поне нямаше как да съм нещо повече от останалите и затова се оглеждах за някаква международно призната квалификация. В същия период си потърсих стаж в международна компания, за да добия някакъв опит и да се ориентирам какво искам да правя. Потърси и намерих неплатен стаж в международна компания.

По времето, когато приключих стажа си във фирмата, подадох документи за явяване на изпити пред Асоциацията на оторизирани управленски счетоводители в Англия (Chartered Institute of Management Accountants – CIMA). Ако искате да разберете повече за тази квалификация, можете да прочетете публикацията ми – CIMA – Образование по бизнес и бизнес счетоводство. Към момента съм взел всички изпити от нива – Certificate, Managerial и Strategic или общо 14 изпита. Остава ми само 1 изпит, T4 или познат още като TOPCIMA. Обучението е доста дълго и изисква големи лишения от време за да можеш да вървиш напред. Силно ориентирано е към практиката и поне за мен е години напред пред това, на което ни учат в УНСС. След като приключа и с последния изпит и докажа 3 години релевантен опит, ще мога да кандидатствам за членство в асоциацията.

От 2008 до 2012 година гоработих в контролинг отдела на  Фесто Производство ЕООД като финансов контролер, а преди това за година и половина бях оперативен счетоводител в същата фирма. Този опит съчетан със стотиците казуси на оперативно, управленско и стратегическо ниво от CIMA, улесняват значително работата ми с финансисти и счетоводители от всякакво ниво.

В страни от финансите и контролинга, между 2010 и 2012 година, като хоби, се занимавах усилено със създаването на различни потребителски генерирани уеб-сайтове. В тази връзка можете да откриете част от мите хоби проекти в основното меню. След като „изгубих“ (не случайно в кавички) подобаваща част от свободното си време в тези проекти, реших да се насоча този блог към информация, в която мога да съчетая академичните и работни знания с моята страст ИТ технологиите и решенията за бизнеса. Тук включвам от елементарните excel таблици до комплексните ИТ решения за управления на цялостния бизнес като ERP и CRM системи.