Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

АЕЦ Белене срещу ВЕИ

АЕЦ срещу ВЕИ

В последните няколко дни, отново дебатът за и против АЕЦ Белене се разгорещи силно. Както винаги има силни интереси в подобни проекти и e хубаво добре да се запознаем с детайлите преди да отидем на референдум. Още повече става въпрос за мега-проект, който може да ни коства много под формата на финансова зависимост и риск от еко катастрофи. От друга страна в момента сме в период на бурно развитие на технологиите касаещи Възобновяемите Енергийни Източници.

През 2009 г. написах публикацията – Зелената електроенергия – поредния паразит в икономиката?, когато бях силно против тази енергия не заради нейнията характер, а заради това, че беше твърде скъпа преди 3 години. В момента е достигната точка на пречупване, в която енергията от ВЕИ започва да изглежда доста привлекателна. Относно АЕЦ, през 2010 написах публикацията – Пресмятането на АЕЦ Белене – Въпросителни?, където основно коментирах колко много допускания има в пресмятането на един такъв проект. Ще се опитам в следващите редове да направя сравнение в няколко различни части, както и да дам моето лично мнение, на базата на данните и информацията, които съм проучил.

 

Финансов анализ

Според докладът на HSBC публикуван на страниците на министерството на финансите – тук (pdf), цената на токът от АЕЦ Белене ще е около 150 лв. на мегаватчас. Няма да се впускам в подробности как е изчислена, но като цяло се вижда според презентацията, че е силно зависима от цената на финансирането. Хубаво е да се има в предвид, че това не е цена на токът към краен потребител, а цента на едро, която няма да включва пренос и достъп до мрежата. В следващата снимка, можете да видите част от сметката ми за ток от Август 2012:

34,60 лв. без ддс : 222 киловата = 0,16 лв / кВтч

Интересен факт е, че малко над 50% от сметката ми се дължи на пренос на енергията. Това донякъде е нормално, тъй като това наистина е скъпа услуга и изисква поддържането на голяма материална инфраструктура и хора, които да я обслужват, но до някаква степен се дължи и на монополното положение на електроразпределителните дружества (в 50-те процента включваме и НЕК). Повече за държанието на монополите можете да прочетете в публикацията ми от 2010 за увеличението на тока и другите комунални услуги. Връщайки се на цената на електроенергията, правим изводът, че докато стигне до крайния потребител цената се удвоява спрямо микса от електроцентрали, които я произвеждат. Или ако АЕЦ-ът продава на 150 лв, то те ще се превърват в 300 лв. за крайният потребител или 0,30 лв на киловатчас. Естествено това е свързано с условности и допускания, но вероятно сметката, която краяния потребител ще плаща за ток от АЕЦ няма да се различава силно.

Към момента можем да направим сравнение с цената от ВЕИ, които ДЕКВР е публикувало на своя сайт, като ще вмъкна и цени от 2009 г., които публикувах в публикацията си преди 3 години:

  • Вятърни – от 104 до 148 (2009 г. от 145 до 189 лв)
  • ВЕЦ –  от 150 до 230
  • Фотоволтаици –  от 236 до 268 или от 165 до 187 ако приспаднем 30%те процента такса за достъп (2009 г. от 755 до 823)
  • Фотоволтаици върху покриви и фасади – от 316 до 400

 

Разглеждайки цифрите ще установим, че дори в момента ВЕИ-тата са конкурентни на цената от АЕЦ Белене. Цената на енергията от фотоволтаици е понижена над 4 пъти от 2009 г.! Друго предимство на ВЕИ енергията е, че тя е с перспектива да става все по-ефективна, докато не можем да кажем същото за АЕЦ и цената на ядреното гориво.

В потвърждение на твърдението, че сме в период на бурно развитие на фотоволтаичната енергия, което основно можем да го установим чрез редуцирането на цената на панелите, от които се правят централите в последните няколко години:

Цена на фотоволтаични панели от КитайИзточтик: theconversation.edu.au

Графиката показва цената на ватчас пикова мощност в долари на Китайските производители, които неименуемо влияят и на останалите производители. Сами можете да си направите заключение, че спадът е значителен, а очакванията са, че трендът ще продължи в тази посока. Ако цените на панелите паднат с още 50% в следващите 3-4 годините, което е напълно разумно да се допусне, то цената на енергията произвеждана от фотволтаичните панели ще е по-евтина от тази, която потребителите заплащат на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН.

Важен фактор за цената на енергията е и, че все още в България цената на електроенергията е най-евтината в Европа:

Country € per kWh Electricity Country € per kWh Electricity
Austria € 0.1988 Latvia € 0.1187
Belgium € 0.2134 Lithuania € 0.1200
Bulgaria € 0.0829 Luxembourg € 0.1707
Cyprus € 0.2850 Malta € 0.1695
Czech Republic € 0.1480 Netherlands € 0.2208
Denmark € 0.2982 Poland € 0.1488
Estonia € 0.0989 Portugal € 0.1689
Finland € 0.1566 Romania € 0.1095
France € 0.1412 Slovakia € 0.1677
Germany € 0.2541 Slovenia € 0.1447
Greece € 0.1265 Spain € 0.1959
Hungary € 0.1708 Sweden € 0.2098
Ireland € 0.1920 United Kingdom € 0.1419
Italy € 0.2031

Източник: Energy.eu

Този факт ни подсказва, че вероятността за увеличение на цената на тока в следствие на конвергенция на цените е нопълно вероятен. Сами можете да си представите колко примамливи ще станат фотопанелите, когато цената им падне с 50%, а цената на токът се увеличи с още 20-30%.

 

Рискове

Рисковете от опериране на нова ядрена централа върху сеизмичен район не се малки. Вярно, авариите са случват рядко, но въздействието им е критично. Дори и технологично напреднала страна като Япония не можа да предвиди катастрофата в АЕЦ Фукушима. От друга страна съхранението на отработеното ядрено гориво крие допълнителни рискове и финансови утежнения, като този фактор много малко хора го вземат в предвид. Рискове от терористична или друга атака също не бива да се изключват, което си е потенциална уязвимост за България, а и за съседните страни. Рискове има и за инфраструктурата, тъй като от няколко далекопровода ще зависят огромен брой домакинства и предприятия. Прекъсването на един от тях може да коства доставките на енергия до десетки хиляди домакинства и предприятия.

От друга страна Вятърните централи нанасят вреди върху миграцията на птиците, а фотоволтаиците, които се инсталират върху обработваемите площи крият рискове за плодородието на почвата върху, която се намират. Доколкото съм чувал, има решение за запазването на плодородието на почвите, но не съм го проучвал лично, което е свързано със засаждане на растения, за които средата е благоприятна. Във връзка с рисковете свързани с обработваемите площи, голямо бъдеще имат панелите, които се поставят върху покривите и фасадите на жилищни и промишлени сгради. За пример би било кооперирането на живущите в някой блок. Може би съвсем скоро много блокове ще изглеждат по този начин?

Стратегия

Открай време ни учат да не си слагаме всички яйца или поне една голяма част в една кошница. Пренасянето на ток от едно място за цялата страна е свързано с огромни инфраструктурни разходи и поддръжка, докато използването на централи близко до нуждите предполага много по-ниски разходи за пренос и инфраструктура. От гледна точка на злоупотреби със средства на данъкопладците, можем да бъдем сигурни, че управлението на държавата върху такъв мега-проект ще е свързано винаги с облагодетелстване на лица близки до политическите партии.

Интересна възможност, която представляват много на брой ВЕИ централи, е създаването на пазар с голяма конкуренция, която е в близост до крайният потребител. Вероятно това е най-хубавото нещо, което може да се случи на енергийния сектор. Възможността общини, предприятия или отделни домакинства да сключват договори с ВЕИ централата в близост до тях ще направи истинска революция и ще премахне една огромна част от таксите за пренос и достъп, които както вече написах представляват над 50% от цената на електроенергията към момента. Абсолютно невъзможно е ДЕКВР да осъществи ефективен контрол върху монополните организации, така както би строрил свободния пазар. Повече за проблемът за упражняването на ефективен контрол от страна на ДЕКВР и дължавни институции като цяло, можете да прочетете в публикацията – Аспекти и проблеми на контрола.

 

Акумулиране на енергия от фотволтаици

Все още за мен остава открит, решаването на един важен проблем. Как ефективно и целесъобразно можем да акумулираме фотоволтаична електроенергия? Дори и към момента, да няма ефективен, евтин и еко метод, то скоро ще се измисли такъв. Нужна е само потребността, която ще породи иновациите и ще реши това затруднение.

От друга страна ВЕЦ и Вятърните могат да произвеждат достатъчно енергия за потреблението през нощта или поне някаква част, тъй като потребността е значително по-малка. Потенциално стратегическо партньорство би представлявало комбинцията на фотоволтаиците с ВЕЦ и Вятърни централи, от които крайните потребители и общините директно да договарят и купуват.

 

Заключение

Вече настъпва моментът, в който ВЕИ централите се конкурират добре с цената от 150 лв на мегаватчас калкулирана от HSBC за проекта АЕЦ Белене. В момента те все още са скъпи, за да могат реално да намалят цената на енергията на крайните потребители, но перспективите и възможностите, които ВЕИ ще дадат на обществото в следващите години са големи и не бива да се заробваме с тромав и изключително ресурсоемък проект като АЕЦ Белене. Това само ще направи монополите по-силни и тромави, а нашите сметки по-големи.

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply