Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Финансова Криза – Стремеж към Равновесие

Що е то Финансова Криза и имали почва у нас? Финансовата Криза е факт, а не мираж, както всякакви специалисти по всички въпроси, опитаха да установят в нейното начало.

Ако се опитаме да разгледаме кризата под друг гъл, ще разберем, че тя не е толкова трудна да се предвиди. Не ни трябват изключителни познания по икономика, за да разберем, че нещо не е наред и че това не може да продължава вечно. Проблемите за обикновения човек, които възникнаха от кризата, свързани с безработица, свиване на доходи, свиване на кредитиране и т.н. са следствия, а не причини. Причините са различни и най-общо можем философски да кажем , че Финансовата Криза е стремеж на икономиката към достигане на равновесие. Както в природата, така и в икономиката е нужно да настъпят промени при продължителен период на дисбаланси и „претоварване”.

Но за какво всъщност говоря?

Свободната пазарна икономика се крепи на основни принципи и механизми, които я контролират и коригират в моменти на асиметрично развитие. Ясно е, че в света не съществува свободна пазарна икономика, каквато се описва в учебниците, но вярвате или не, точно там е проблемът. Намесата на държавата в управлението на икономиката чрез най-различни методи, един от които е свързан с управлението на количеството на парите в обръщение чрез централните банки. Това доведе до толкова много проблеми, че следствието от тях едва сега започва и за съжаление сме твърде далеч от трайно възстановяване – поне в световен мащаб.

Изключително радостен съм, че последните няколко правителства нямаха възможност да сътворят каши поради ограничението на валутния борд, каквито направиха издигнатите в пиедестал от нас развити държави – САЩ и Англия.

Едно от често срещаните причини, които се изтъкваха от какви ли не специалисти е, че алчността е довела световната икономика до текущото състояние. Истината е малко по-различна. Алчността винага ще я има, но където има алчност има и страх. Алчните хора винаги ще се притесняват за своите спестявания, но когато правителствата направят техните инвестиции безрискови, всичко се променя. Стигна се дотам, че за всяка негативна промяна в икономическата обстановка се търси сметка или помощ от държавата. Върху това ли се градят принципите на свободната пазарна икономика?

В САЩ намесата на държавата направи следното:

1. Гарантира всички депозити, така че хората загубиха интерес от това, как банките им управляват парите. Няма значение дали тя прави добри или лоши инвестиции, всички депозити са гарантирани от FDIC, която институция е гарантирана от правителството.

2. Едни от основните причинители за премахването на страх в рисковите играчи, бяха т.нар. секюритизации, при които заемодателя прехвърляше риска от банкрут на получателя, върху трето лице. Е, как няма да раздават кредити на всеки казал им „Добър Ден”. Най-интересното е, че основните купувачи на тези секюритизации бяха Fannie and Fredie, чиито капитал беше гарантиран от държавата. Те имаха възможност да оперират с огромно количество заемен капитал, тъй като поради гарнциите бяха безрискови.

3. Снабди всеки желаещ инвеститор с евтини пари, с близки до 0% лихва. Тази намеса на пазара на лихвени проценти, осигури спекулативен капитал на рисковите играчи, които заедно с инструментите за прехвърляне на риск, ги постави в изключително конкурентна среда по между им за инвестиране. Ако пазарът сам регулираше лихвите си, те никога нямаше да достигнат толкова ниски нива, което пък щеше да бъде пречка за кредитирането и съответно развитието на имотни и борсови балони по целия свят.

4. Рейтинговите агенции допринесоха допълнително за премахването на страха от загуби, тъй като оценяваха инструментите като безрискови. Неприятното беше, че те изцяло бяха зависими от оценките, които правят, тъй като те оценяваха своите работодатели.

Всички намеси на САЩ от началото на кризата, не оставиха възможност рисковите играчи да се отсеят от икономиката. Това преструктуриране е нужно за да може икономиката да се балансира. Видно е, че тяхната икономика е базирана до голяма степен на консумацията, а тази консумация се финансира с кредити. Кредитите са в такъв размер, че обикновения американец изпитва невъзможност да ги покрива, тъй като е живял последните години много над възможностите си. Все някога идва момента, в който тези потребители трябва да платят сметката и да спрат да консумират – този момент дойде. Това е удобен момент, в който икономиката на САЩ може да се преструктурира. Финансовите и човешките ресурси, ще се пренасочат към печеливши сектори, които не разчитат на вечно разширяване на кредитирането, каквито са строителството и продажбите на дребно.

Точно от това САЩ бяга, защото процесът на преструктуриране е дълъг и мъчителен, а ползите от него едва ли ще се усетят в един мандат. Всичко, което се прави, е да се отложи решаването на проблемите в бъдещето. Неимоверно ще дойде момент, в който нерешаването на проблемите ще доведат до още по-голям крах.

3 Responses to “Финансова Криза – Стремеж към Равновесие”

 1. Минчо Минчев 29.09.2009 at 14:50 #

  /Позволявам си да коментирам и тази тема по същия начин. В случая тя е по подходяща и коментарът ми противоречи на научните ни обяснения. Ако науката имаше обяснение, до момента щеше да реши проблема/.
  ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС ОТНОСНО ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА Е ВЪПРОС НА РАЗБИРАНЕ. ДО 23.12.2012 ГОД./ПРЕДПОЛАГАЕМА ДАТА И СПОРЕД КАЛЕНДАРА НА МАИТЕ/ НЕЩАТА В СВЕТА ЩЕ ВЪРВЯТ ОБЪРКАНО И ЗА МНОГО СЪБИТИЯ НЯМА ДА ИМА ОБЯСНЕНИЕ ОТ НАУЧНАТА МИСЪЛ И ЧОВЕШКАТА ЛОГИКА. ТОВА Е ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА НА ЧОВЕШКОТО СЪЗНАНИЕ, КОЕТО Е КОСМИЧЕСКИ ЦИКЪЛ. ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ТАЗИ ПРОМЯНА. ЗА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРАТ ПАЗАРИТЕ СЛЕДВА ДА СЕ ПРИЛОЖИ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ДЪРЖАВЕН РЕГУЛАТОРЕН ИНСТРУМЕНТ В ПАЗАРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ПОНЯТИЕТО „СДЕЛКА“ ДА СТАНЕ ПРОЗРАЧНО. ПО ТОЗИ НАЧИН ВСИЧКО ЩЕ СЕ РЕШИ ОТ САМО СЕБЕ СИ. /ОБЯСНЕНИЕТО Е СЛОЖНО/
  ЧОВЕЧЕСТВОТО СЛЕДВА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ТРУДЪТ Е ОСНОВАТА НА ИКОНОМИКАТА, А НЕ ЛИХВАРСТВОТО. ЛИХВАРСТВОТО НИКОГА НЕ СЕ Е ПРИЕМАЛО ОТ КОСМИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ КАТО ТРУД, КОИТО ДА БЪДЕ ЗАПЛАТЕН И ДЯЛ В ИКОНОМИКАТА. ТО ВИНАГИ Е НОСЕЛО НЕГАТИВИЗЪМ В ЧОВЕШКИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ. В ДНЕШНО ВРЕМЕ ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА СЕ РЕГУЛИРА И УПРАВЛЯВА, ЧРЕЗ ЛИХВАРСТВОТО. ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНОМИЧЕСКА ЗАБЛУДА И ГРЕШКА ДОПУСКАНА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО В СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКОТО ОТНОШЕНИЯ. ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ НАЛИЧНИТЕ ПАРИ ДА ИЗЧЕЗНАТ И ВСИЧКО ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА, ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННИ СМЕТКИ НА ДЕБИТ И КРЕДИТ. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ И КОРУПЦИЯТА, АКО ТОВА ГО ЖЕЛАЯТ ПРАВИТЕЛСТВАТА. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ОСЪЗНАВАНЕ. ЗА СЕГА КРИЗАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА И ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, НЕЗАВИСИМО ОТ МЕРКИТЕ, КОИТО СЕ ВЗЕМАТ СРЕЩУ НЕЯ. БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПЪРВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗЛИЗА ОТ НЕЯ, БЕЗ ДА СЕ ВЛИЯЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ. ТЯ Е ПРИЗВАНА ДА СТАНЕ ВОДЕЩА ИКОНОМИЧЕСКИ ДЪРЖАВА. НЕКА ТОВА СЕ РАЗБЕРЕ. За справки:minchomin.blog.bg

 2. Емилиян Танев 29.09.2009 at 15:51 #

  Здравейте г-н Минчев,

  Кризата си има елементарно обяснение. Отговор – огромно количество пари базирани на кредит!

  Нека спрем с тези Маи` – в крайна сметка 23 декември ли е? Или както повече съм чувал – 21 декември. Тази 2012 малко взе да ми писва – то не Нибиру, то не е чудо и т.н.

  Ясно е, че текущата система има големи недъзи, но стига хвърляйте само някакви нерагументирани бомби – „КРЕЩЕЕЙКИ“.

  Нека слезем на земята и стига с тези космически закони.

  Нещата, за които говорите съм срещал и в поредицата – Money as Debt!?

  Поздрави,
  Емилиян Танев

 3. Минчо Минчев 29.09.2009 at 16:35 #

  Колега Танев, Моля да бъда правилно разбран. Аз съм икономист и то не лош. Общо взето познавам класическите теории. Специалист съм по фирмина и банкова философия на бизнеса. В същото време твърдя, че те няма да ни изведат от кризата. Не насилвам никой да приема моята теза за вярна, само я споделям като алтернатива на всички икономически теории. Аз обичам парите, както навярно и ти. Те носят възможности. Като специалисти би значело да нямаме тайни в тяхното правене. На практика се оказва, че не всичко от икономическата теория спомага да не ги губим. В този смисъл се оказва, че всичко е човешко. Обаче, твърдо заявявам, че зная рецептата за излизане от кризата в България и в световен мащаб. Аз чакам и ще му дойде времето за това. А за датата е желателно да виси като обица на ухото на всеки. Що се отнася за думата „КРЕЩЕЙКИ“, тя е добра и ще се намери някой да чуе това, за което говоря, инак няма да „КРЕЩЯ“. Между другото следя внимателно как се развиват нещата. За сега не греша!

Leave a Reply