Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Инфлация или Дефлация Част 1 – Фундамент

Инфлация или Дефлация

Инфлация или Дефлация

Последните няколко месеца, основна тема сред икономистите в целият свят е дали в САЩ, както и в останалия развит свят ще има Инфлация, Дефалция или в краен случай Хиперинфлация. Мненията са силно противоречиви и са провокирани от огромните правителствени програми за подпомагане на финансовия сектор, както и намесата на централните банки при изкупуването на токсични активи от банковите институции.

В текущата статия е жизнено необходимо да се разбере на какви принципи съществува текущата финансова и монетарна система. Поради тези си пропуски в знанията, в началото на годината бях на мнение, че САЩ ще изпитат висока Инфлация в следващите години. Затова в първата част, ще се опитам да обясня, някои от принципите върху, които е изградена финансовата система.

Факторите, от които зависи какво ще изпитаме – Инфлация или Дефлация, са:

 • Количество на парите в обръщение
 • Скорост на обръщение на парите
 • Наличие или липса на свободен капацитет
 • Инфлационни и дефлационни очаквания
 • Смяна на потребителски навици

Тези фактори ще бъдат обсъдени по-широко във втората част от публикацията. Нека първо, се опитам да обясня основните термини и принципи върху, които е изградена финансовата ни система.

Какво е Инфлация и какво – Дефлация?

Инфлация е покачване на цените на стоките и услугите, следствието на което с единица парични средства, можем да потребяваме по-малко от преди. Най-общо казано, можем да дефинираме инфлацията, като обезценка на парите. Съществуват и други дефиниции, но ще се разграничим до тази.
Дефлация е обратното –  Най-общо казано – цената на парите се покачва, спрямо стоките и услугите, които могат да бъдат консумирани с тяхна помощ.

Кое е по-болезненото?

Инфлацията е свързана с обезценка на парите ни, но най-често се случва в периоди на икономически растеж. Често е силно ненавиждана от крайният потребител, тъй като не разбира същността и. Тя се характеризира с ниска безработица, лесно кредитиране, високо потребление, висока икономическа активност и инфлационни очаквания.

Дефлацията е нещо коренно различно и често води след себе си до фалити, висока безработица, замразено кредитиране, свиване на паричната маса, свиване на икономическата активност и дефлационни очаквания. Обикновено, тя е доста по-болезнена.

Какво е дефлационна спирала?

Дефлационна спирала може да бъде свързана с принципа на действие на снежна топка спусната от хълм. Когато се сменят очакванията на хората за дефлация, хората започват да спестяват. Спестяването води със себе си до спад в търсенето на стоки и услуги. Спадат на търсенето принуждава производителите да съкратят персонала си, за да могат да преживеят в настоящата икономическа действителност. Съответно страхът на хората да не загубят работата си, кара хората още повече да свият потреблението си, което отново се връща до тях. В тази обстановка, заплатите вървях надолу, което долу-горе е компенсирано и от спад в цените на стоките и услугите, но това, което остава на същата цена е дългът, който трябва да се изплати. Именно той става все по-тежък и по-тежък за обслужване, което води себе си до повишаване на проблемните заеми и съответно до още повече проблеми на банките и банковата система като цяло.

Какво всъщност са парите?

От изключително значение е да се разбере, какво всъщност са парите. Често от различни икономисти, те биват изравнявани със стойността на хартията върху, която са отпечатани. Включително и аз, мислих същото и често се подигравах, че доларите няма да стават и за тоалетна хартия. Истината е доста по-различна и трудно разбираема, тъй като до 70-те години на 20-ти век, американските долари бяха вързани към златото. Това създаваше усещане за сигурност и беше пречка на държавата и банките да забъркват по-големи и по-големи каши. Тази пречка беше премахната от президента Никсън и с това се сложи край на връзката между долара и златото.

Отново се връщаме към въпроса, какво всъщност са парите? Отговор в три думи – Парите са дълг!

Парите са обещание някой да върне дълга на друг. Това е съществено и важно да се проумее!

Къде идва магията в печатането на парите от частните банки?

Банките имат задължения да държат в ликвидност определени минимални задължителни резерви или още познати под съкращението – МЗР. Те най-често са изразени в процент, който представлява делът на необходимите средства, които трябва да покриват направените при тях депозити. Ще приемем, че банките имат задължение за резерви от 10%.

Какво всъщност ще означава това?

За да бъде по-разбираемо, ще направя няколко таблици, които ще приличат на баланс, като ще допуснем, че икономиката се състои само от една банка.

1. Ще приемем, че банката има собствени средства на стойност 100 лева и Лице А депозира 1 000 лева при нея. Опростено, балансът ще изглежда по следния начин:

Баланс Банка – 1 000 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 1 100 Собствени средства/капитал 100
Задължение лице А 1 000
Общо 1 100 Общо 1 100

2. Лице Б  иска заем от 900 лева. Баланса се променя на:

Баланс Банка – 1 000 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 200 Собствени средства/капитал 100
Вземане Лице Б 900 Задължение лице А 1 000
Общо 1 100 Общо 1 100

3. Лице Б харчи парите при Лице В, и лице В депозира парите в банката:

Баланс Банка – 1 900 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 1 100 Собствени средства/капитал 100
Вземане Лице Б 900 Задължение лице А 1 000
Задължение лице В 900
Общо 2 000 Общо 2 000

4. Лице Д иска заем от 900 лева също, баланса се променя на:

Баланс Банка – 1 900 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 200 Собствени средства/капитал 100
Вземане Лице Б 900 Задължение лице А 1000
Вземане Лице Д 900 Задължение лице В 900
Общо 2 000 Общо 2000

5. Лице Д харчи парите си при лице А и съответно лице А ги внася в банката.

Баланс Банка – 2 800 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 1 100 Собствени средства 100
Вземане Лице Б 900 Задължение лице А 1 900
Вземане Лице Д 900 Задължение лице В 900
Общо 2 900 Общо 2900

Това, което се набива на очи е, че депозитите се увеличават всеки път, когато някой вземе заем от банката и съответно бенифициента на изхарчените от него пари ги внесе отново в банката. По този начин банките най-общо казано „печатат пари“. Съответно тези операции, достигат до момент, в който МЗР (Минимални Задължителни Резерви) са пречка за експанзия в кредитирането. При използване на пълната парична база, балансът би изглеждал по следния начин:

Баланс Банка – 11 000 в депозити
Актив Сума Пасив Сума
Парични средства 1 100 Собствени средства 100
Вземане Лице Б 5000 Задължение лице А 6000
Вземане Лице Д 5000 Задължение лице В 5000
Общо 11 100 Общо 11100

Както вероятно вече сте разбрали, задълженията към лицата А и Б от 10 000 лева, представляват техните депозити в банката. Това са електронните пари, с които те разполагат, книжните са нещо коренно различно. С помощта на електорнните пари, те могат да се разплащат с дебитните карти и като цяло да плащат по банков път. Но лицата А и Б не могат да вземат всичките си пари, тъй като банката просто ги няма в наличност. Това е и причината банките да бъдат сериозно затруднявани при теглене на пари от по-голяма маса хора.

Паричната база е 1 100 лева или това са парите, които трябва да бъдат най-малко 10% от задълженията към депозиторите. Тя е един от инструментите, с които се контролира количеството на парите в обръщение. Двойното нарастване на  паричната база в последните месеци е и причината, поради която се очаква висока инфлация в следващите месеци или години.

Необходимо е да се разбере, че за да има растеж в количеството на парите, то трябва някой винаги да взема заем и съответно да харчи парите, за да може друг да ги депозира. Докато раздадените нови кредити надхвърлят, кредите които са върнати през периода, се наблюдава т.нар. експанзия в кредитирането. Казано по друг начин, щом кредитирането расте и количеството на парите растат.

Разгледаният баланс на банковата институция тук е изключително опростен, за да може да се разберат по-лесно принципите на „печатането“ на парите в кредитно-базирана система. В следващата част ще бъде обърнато внимание на останалите пера от баланса на банковите инстутиции, както и каква е ролята им в текущата ситуация. Ще бъдат обсъдени и факторите, споменати в началото, от които зависи какво ще изпитаме – Инфлация или Дефлация и като цяло ще дам отговор какво очаквам…

Tags: ,

6 Responses to “Инфлация или Дефлация Част 1 – Фундамент”

 1. георги 07.11.2009 at 11:11 #

  примера не казва нещо важно ,което в крайна сметка води до изкривяване на анализа.
  А именно : Лице Б харчи парите при Лице В, и лице В депозира парите в банката…въпроса е Лице В какво продава на лице Б ,а по точно парите от къде ги е взел за това което продава на лице Б.

 2. Емилиян Танев 07.11.2009 at 15:24 #

  георги,

  защо трябва да е взел пари, за да продава нещо? собствена улуга/продукт…?!

  Поздрави

 3. ЮБ 03.11.2011 at 2:31 #

  Поздравления за отделеното време и усилия.
  Рядко добре написан материал.
  С най-добри пожелания

 4. Деним 02.02.2015 at 12:45 #

  Защо си мисля, че този, който е написал статията е малко прост.Защото разглежда ЕДНОСТРАННО наученото в училище!!! Ето моят въпрос-Защо пише, че парите са дълг!!! Те са заменно средство, условен еквивалент на златото или стоката, или труда. Ако няма стоки, услуги или злато/то също е стока/ СМИСЪЛЪТ ОТ ПАРИТЕ ИЗЧЕЗВА. Който работи получава пари /евентуално!/,тоест заменя труда си за пари, които заменя за стоки или услуги от други хора. А обществото в миналото е работило и без пари, когато заменя една стока за друга/
  А който взима пари назаем/кредит/, той си създава Дълг!!!
  Замислете се!!!

 5. Емилиян Танев 02.02.2015 at 19:22 #

  Идеята на тази статия беше да се покаже текущата система каквато е, а не дали е умна или малоумна…

 6. рая 15.09.2015 at 10:59 #

  Благодаря за статията. На мен ми беше полезно.

Leave a Reply