Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Истините във филма: „Уол Стрийт – Парите никога не спят“

Уол Стрийт - истините във филма

Уол Стрийт - истините във филма

От една седмица насам, прожектират по кината новият филм „Уолстрийт – Парите никога не спят“ с Майкъл Дъглас (Гордън Геко) и Шая Лебьов (Джейкъб). Може би за повечето хората, това ще е поредната фантасмагория, която са гледали представена ефектно от Холивуд, но за хората от финансовото общество, ще бъде един филм изпълнен с аналогии и връзки с действително случилото се от началото на финансовата и икономическа криза до сега. Хубаво е да не четете следващите редове, ако не сте гледали филма, тъй като ще бъдат преразказани факти.

Ето и няколко истини от филма:

1. Имало е много хора, които са знаели, че ще се очертава голяма криза още преди 2007 г. Причината да не се слушат от хората е рядкото им участие в големи медии, както и невъзможнстта хората да повярват, че такова нещо е възможно да се случи при добрите времена, в които го казват.

2. Връзката между големите корпорации, медии и банки е факт и те действат като задружни партньори. Възможността някой да каже нещо лошо за бъдещето на другия е почти невъзможно. Пишат се само факти, които са минали.

3. Играенето с инвестиционни портфейли на клиенти срещу хедж фондове, собственост на банките, силно се дискутират и шумят във финансовото пространство. Има много статии по този въпрос, които имат силни аргументи.

4. Инвестиционните банки и хедж фондове спечелиха луди пари от намеренията на правителството да изкупуват токсичен дълг, както го направи и Майкъл Дъглас във филма при получаването на 100-те милиона. Правителството им отправи послание, „ние ще купуваме лош дълг от банките, купувайте преди нас за да спечелите от покачването“.

5. Типичен пример за поведение на хора в балон е майката  на младият брокер Шая Лебьов (Джейкъб), която от медицинска сестра се е превърнала в брокерка на имоти. Яхнала се по течението на имотите преди пика им и вярваща в кратката корекция и увеличаването на цените им „след няколко месеца“. Притежава имоти с много по-ниска стойност от задълженията по кредит;

5. Голяма част от финансовото общество беше заслепено от позитивизъм, както е и във филма. Всички се пускат по гребена на вълната, като не могат да си представят, че някъде ще се разбие.

6. Формирането на бонусите на база на движенията на инвестициите, доведоха до късогледство в брокерите. Тяхна основна цел беше да подобрят представянето на портфолиото си с приемането на огромен риск, само за да си получат тлъстия бонус в текущата година. Представянето на портфейла в следващите години не беше никакъв приоритет.

7. Имаше действително няколко случая на банкови шефове, които се самоубиха.

8. Печалбата с късите продажби – това е метод чрез, който можеш да печелиш при положение, че пазара пада. Това се случва, когато продадеш финансов инструмент, без да го имаш, но със задължението да го купиш до определен период от време.

9. Следваща криза е силно вероятна, дължаща се на прекомерното задлъжняване на държавните финанси на големите страни, които спасиха „големите банки, които не могат да бъдат оставени да банкрутират“, с парите на данъкоплатците.

Това е накратко, може и да има други връзки и аналогии, за които в момента не се сещам или съм забравил. Иначе съм оптимист за България, като ще се опитам в бъдещи статии да се аргументирам защо. Повечето хора в момента са с негативни очаквания и това се случва по същия начин, по който същите те бяха с позитивни очаквания, точно преди настъпването на кризата.

No comments yet.

Leave a Reply