Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Колко струва времето ни? Как да се научим да го ценим?

Оцени времето си

Дай оценка на времето си

Времето е изключително ценен ресурс в последните десетилетия и липсата му често води до висок стрес. Това се дължи, от една страна с недостатъчно време за извършване на задачите в срок свързани с работата, а от друга с липсата на време за почивка, семейство, приятели, забавления и т.н. В краткосрочен план, можем да се натоварваме извънредно, но ако това продължава прекалено дълго, в един момент производителността ни рязко ще се свие. Поради тази причина е нужно хората до управляват времето си по-добре, за да успяват да постигат целите си.

Често човек е изправен пред най-различни възможности, понякога осъзнати, понякога -не, да плати или направи сам някоя услуга, продукт или действие. В тази връзка, ще се опитам да провокирам мисленето ви, като идеята е да оцените времето си в извънработните ангажименти.

След като успееш да си оцениш времето, ще можеш да:

 • Избереш едно работно място спрямо друго според времето за транспорт
 • Избереш един фитнес център спрямо друг според време за транспорт и натовареността на уредите
 • Избереш да ремонтираш сам колата си или да го направи специалист
 • Избереш да ремонтираш сам апартамента си или да го направи специалист
 • Захванеш с работа, от която не разбираш и да търсиш всеки път „топлата вода” или да си платиш на специалист, който да ти я свърши значително по-бързо и „би трябвало“ по-качествено
 • Обереш гроздето/черешите и.т.н. сам или да платиш на някой да го направи вместо теб
 • Гледаш растения и животни или да си купуваш готови продукти от магазина
 • Готвиш сам или да отидеш на ресторант
 • Почистиш сам или да си наемеш хигиенистка
 • Изгладиш сам дрехите или да ги включиш в цената за хигиенистката и т.н.

Не случайно, хората в развитите страни, разбират само от едно нещо и са специализирани в него. Просто те си ценят времето и знаят, че ще изгубят много повече (време, нерви, пропилени ресурси и т.н.), ако тръгнат да го правят сами, вместо да си платят за услугата. Предпочитат да се борят/развиват към  повишаване цената на труда си, вместо да стават специалисти по всички въпроси.

За някои хора, горепосочените действия водят до успокояване на нервите и им носят единствено и само дивиденти. Поради тази причина е нужно всеки сам да реши какво да прави и какво не, за да насочи времето си към действия носещи му най-добър съвкупен резултат – щастие.

Действие 1 + Действие 2+ Действие 3+ …… = Резултат (Щастие)

Във връзка с оценката на времето, ще направя няколко допускания:
1. Работното време – 21 работни дни Х 8 часа = 168 часа/месец
2. Различни коефициенти при оценката на времето. Това е свързано с отрицателният ефект, който носят те. Не е случайно, че в развитите страни, работното време над нормата (overtime) или в празнични дни се плаща двойно, тройно, четворно и т.н. Тъй като хората се стремят към тях, всяко допълнително отнето време свързано със семейството, приятелите, забавленията и т.н., има нужда да се заплаща все по-скъпо. В тази връзка, ще бъдат определени различни коефициента в зависимост от това какви отрицателни ефекти имат действията, които извършвате:

 • 0,5 коеф. – дейности, в които изпитвате неутрални чувства, но просто ни губят времето, което бихме използвали за нещо позитивно
 • 1 коеф. – досадни дейности в рамките на нормалното
 • 1.5 коеф. – досадни дейности, които ви натоварват или психически и физически
 • 2 коеф. – досадни дейности при, които пропускате големи ползи при извършването на друго действие

Определянето на коефициентите и съответните действия е силно субективно. Ще дам пример, как аз бих си оценил някои досадни действия:

 • 0,5  – чакания в задръствания
 • 1 – удължаване на тренировката във фитнеса поради липса на свободни уреди, гладене на дрехи
 • 1.5 – чакане на спирка за автобус в студено време, работа в събота
 • 2 – чакане на спирка за автобус в много студено време, работа по празници – изтърване на приятелски събирания

По този начин в следващата таблица, ще определя, колко струва един час на хора с чисти доходи от 800, 1 500, 3 000 и 5 000 лева:

Оценка на извънработно време

Оценка на извънработно време

С помощта на текущата информация, могат да се направят допълнителни дискусии към публикацията ми – Колко струва удоволствието да имаш автомобил? при сравняване на личен автомобил и автобусен градски транспорт. Принципно още тогава основно засягах метро и такси, тъй като автобусния градски транспорт не ми се нрави.

Заключение

Човек трябва да се научи да максимизира ефекта/щастието от времето, с което разполага. Дали той ще се насочи към повишаване на дохода за единица време, с което да плати за времеемки и досадни действия, като освободи максимално време, за това което обича (извън работата) или просто ще го разпредели по-добре, е абсолютно негово решение.

One Response to “Колко струва времето ни? Как да се научим да го ценим?”

 1. sylvia popova 27.10.2009 at 13:52 #

  много добре сте го написал,така нагледно е много ясно какво да ни е приоритет и какво не.както съм чела на много места-най голямото богатство е да можеш да правиш това което искаш и обичаш без да ти се налага да работиш за пари.но тези хора не са много,така,че да си ценим времето и да го разходваме по-вече за приятни на нас неща.

Leave a Reply