Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Относно поскъпването на тока, водата, парното и другите комунални услуги

Поскъване на тока

Поскъпване на тока

Повод на статията ми е предложението на ЧЕЗ да се увеличи цената на токът с 9.4% от 1 юли 2010 г. с аргумента, че има огромна нужда от инвестиции в елктропреносната мрежа. Ако сте чели някои от предните ми статии, вероятно ще останали с впечатлението, че съм силно за свободната пазарна икономика. За съжаление има отрасли, като предоставянето на ток, вода, парно и други комунални услуги, в които възможностите за конкурентни доставчици е минимална, а съчетанието с липса на каквито и да е алтернативи, води до големи негативни последици за крайния потребител.


Повечето от дружествата предлагащи комунални услуги са вече приватизирани. Разбира се в това няма нищо лошо, тъй като управлението на подобни структури от Държавата е силно неефективно и води до големи присвоявания в личен интерес на ръководствата им. Няма място по света, в което държавни предприятия да бъдат ефективни както частните в пазарна среда. Просто мотивацията на ръководствата е коренно различна, както и на контролиращите ги в лицето държавата и в лицето на частните собственици. Кои ли от тях упражняват по-ефективен контрол? Мисля, че отговора е еднозначен.

Не случайно вметнах думата „в пазарна среда”, като говорих за частните компании. Само в такава среда, компаниите притиснати от конкуренция, както и от продукти заместители, които ще ги карат да са винаги възможно най-ефективни, с което да предоставят на потребителите най-качествените продукти на съответната цена.

С какво обаче се различават доставчиците на комунални услуги?

Има три основни характерни черти, които отъждествяват тяхното комфортно положение:

 • Липса на конкурентни доставчици;
 • Липса на алтернативни продукти;
 • Контрол от държавна институция ДКEВР – Държавна Комисия за Енергийно и Водно Регулиране.

Не съм се вдълбавал конкретно за регулациите на ДКEВР, но обикновено на доставчиците на комунални услуги се дава възможност да правят минимална печалба описана в съответните закони и разпоредби.

Какво означава на практика това?

Доставчиците определят цената на услугите по метода – разходи + процент печалба. Елемента на печалбата е ясен, но какво може да се каже за разходите. Има най-различни групи разходи, но няколко вида от тях си струва да се разгледат:

 1. Разходи за заплати и осигуряване – тук могат да бъдат включени заплатите на ръководството. Не съм сигурен за евентуална регулация над тях, но преди година бях чел за заплатата на изпълнителния директор на Софийска Вода – чужденец с над 60 хил. лева месечен хонорар;
 2. Разходи за консултации – консултациите са много широко използван инструмент за източване на доходи от едно предприятие. Изключително трудно могат да бъдат оспорвани, тъй като доказателствата по извършването на тези услуги са несъществени;
 3. Разходи за ремонт и поддръжка – подобни разходи обикновено представляват едно значително перо и доставчиците на тези услуги могат да бъдат приближени на собствениците. Много от разходите вместо да бъдат разпределяни за по-голям период от време (в увеличение на активите), се признават за текущо разходи и ще намалят печалбата.

Възможностите за набъбване на разходите са безкрайни. Те донякъде са лимитирани от регулациите на ДЕКВР, както и от останалите държавни институции, които ги контролират, но при наличието на кадърни и креативни счетоводители, винаги ще могат да бъдат заобикаляни. Всичко ще изглежда законно и неоспоримо и регулаторите ще бъдат с вързани ръце, тъй като документално всичко ще е повече от перфектно.

Стратегията на доставчик на комунални услуги би била винаги да набъбва своите разходи, да претендира за инвестиции и т.н., тъй като с текущата цена не могат да достигнат целевата печалба заложена в споразумението между тях и държавата. Така да се каже, ние не достигаме печалбата, която ни обещахте, като купувахме предприятието. Печалбата винаги ще бъде ниска и ще се прави целенасочен „PR“, който да достигне до широката публика, с което да се постигне някакво одобрение от тях. Така и контролиращите ги органи ще бъдат по-спокойни.

Ако разгледаме и мотивацията на ръководството на тези предприятия и на държавните институции, можем да открием огромна разлика. В частните корпорации само месечните бонуси, могат да надхвърлят годишната заплата на ръководството на контролиращите ги държавни органи. Сами разбирате, че при достатъчен стимул, контрольорите бързо могат да омекнат и да си затворят очите, особено когато e съчетано с перфектна счетоводна документация.

Част от причините да съм за пазарната/свободна икономика, по възможност с минимална намеса на държавата, са именно описаните по-горе проблеми при контролирането. Където има държавен контрол, ще има и възможности за злоупотреби, с което едни лица ще бъдат ощетявани спрямо други.

Tags: , ,

4 Responses to “Относно поскъпването на тока, водата, парното и другите комунални услуги”

 1. Емилиян Танев 18.03.2010 at 10:17 #

  Като допълнение към това, за което съм писал:

  в-к Стандарт:

  Около 100 млн. лева е очакваната печалба на ЧЕЗ България за 2009 г. Около 72,77 млн. лв. е трябвало да инвестира в мрежата и в енергийни съоръжения Енергото миналата година. Вложенията му обаче са били 51-52 млн. лв., като голяма част от тях са за доставка на трансформатори и сервизни коли. С консултантски договори печалбата се изнася към фирмата майка, обясняват експерти от бранша.
  Средно по 71 млн. лв. годишно трябва да инвестира ЧЕЗ в нови съоръжения, които да подобрят качеството на услугата от 2008 до 2012 г.

 2. Емилиян Танев 22.06.2010 at 8:55 #

  Още едно допълнение:

  News.dir.bg

  Като пример за раздути разходи бяха посочени именно външните услуги.
  Семерджиев съобщи, че разходите за външни услуги на ЧЕЗ са се увеличили с 36%. „ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки„, коментира тогава председателят на ДКЕВР. По този начин се избягва контрол от регулатора.
  Семерджиев каза, че има забележки и по отчитането на амортизацията и на ремонтите. Той добави, че вече подробно ще се следи изпълнението на инвестиционните програми на компаниите, тъй като има части от тях, които не са били изпълнени стриктно.

 3. Емилиян Танев 13.07.2010 at 9:21 #

  Още по темата:

  ЕРП-тата крили информация при одита на регулатора

  И трите дружества не са представили част от изисканите от одиторите документи или са ги представили с частично заличена информация. Това е само част от множеството нарушения, установени от одиторите.

  Констатирано е сключването на договори, чрез които се прехвърлят почти всички дейности в други свързани с тях дружества. Договорите са с продължителен срок от време /3 -5 години/ и с възможност за автоматично подновяване на срока. За сключването на тези договори лицензиантите не са изпълнили задължението си да уведомят ДКЕВР в едномесечен срок от подписването им и да й представят копия от тях.

  В документите, обаче, се съдържат клаузи, с които са създадени всички необходими условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества.

 4. yavor 29.03.2011 at 18:54 #

  emi prosto tryabva da ima boikot ot naroda i limitirani max ceni na toka spryamo dohodite i kato max stoini=ost inache srednoevr. razboinici shte si grabyat do nasita

Leave a Reply