Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Пресмятането на АЕЦ Белене – Въпросителни?

Атомна Централа Белене Допускания

Атомна Централа Белене - Допускания

Пиша тази публикация във връзка с изказването на министър Трайков, че Белене ще се възвърне за 9 г. Според неговите думи, проектът ще има възвращаемост от 11% годишно. Участието на държавата ще е 51% с вложените до момента средства от 1.8 млрд. евро. Останалото финансиране ще бъде със заемни средства. На пръв поглед всичко изглежда повече от чудесно. Възвращаемост от 11% за подобен проект е химера за много други алтернативи.

Тъй като калкулирането на проекти е една от основните ми компетенции придобити в работата и обученията ми, ще се опитам да направя частичен анализ на многобройните въпросителни относно пресмятането на подобен проект, за да е възможно всеки да си прецени сам.

Пресмятането на печелившостта на подобен проект се базира на следните допускания:

  • Стойност на цялостната инвестиция;
  • Разходи на суровините при производството на ел. енергия за следващите 10-30 г.;
  • Стойност на поддръжката на оборудването на годишна база;
  • Стойност на разходите за заплати през годините за следващите 10-30 г.;
  • Стойност на ел. енергията в алтернативни източници в разглеждания период;
  • Бъдещо потребление в България и извън страната в следващите 10-30 г.;
  • Предпоставките за възникване на конкуренция от други държави, както и от алтернативни източници на енергия;
  • Разходи по складирането материалите в специализирани складове в следващите 10-30г.;
  • И много други, за които не се сещам в момента.

Сами разбирате, че колкото и да бъдат експертни допусканията и на база на наблюдения върху стотици други проекти, то винаги могат да възникнат разлики. Те могат да бъдат, както в тесни, така и в широки граници и могат да променят тотално позитивната картинка представена от министъра. Друг много важен момент е, че допусканията винаги могат да бъдат направени в посока на желанието на „клиента“, за да бъдат одобрени от публиката. Нужно е да се спомене, че резултатите от решенията, които се взимат сега, ще могат да бъдат прегледани/сравнени едва, когато разглеждания период изтече.

Ако държавата не гарантира потреблението на ел. енергията, не се задължава да гарантира по-високи цени на изкупване, не гарантира покриването на загуби и единственото, което могат да загубят данъкоплатците е вече вложените 1.8 млрд. евро, то аз съм ЗА, в противен случай е нужен повече дебат и информация относно този мега-проект.

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply