Warning: Creating default object from empty value in /home/tbaxtzhv/public_html/blog_tanev/wp-content/themes/inspire/functions/admin-hooks.php on line 160
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Положително Търговско Салдо за България!

За първи път от много години насам, търговското салдо по текущата сметка на България за месец юли е плюс 102 млн. евро, за сравнение през миналата година през юли месец сме имали дефицит от 439 млн. евро. До голяма степен това се дължи на механизмите на самореголиране на икономиката, част от тях споменати в предната публикация – Финансова Криза – Стремеж към Равновесие.

Поради липсата на значителна намеса от страна на държавата в икономиката, особено във финансовия сектор, икономиката започна да се преструктурира. Тъй като през последните няколко години България трупаше огромни дефицити, финансирани основно с кредитиране на подразделенията на чуждестранните банки, съзря момент, в който тази сметката трябва да се плати.

Ако отново се насърчи изкуствено кредитирането, ще започнем да харчим пари за плазми и автомобили, както досега го правихме. Схемата е позната – банките заемат пари от собствениците им в чужбина, те финансират потребителите и ги стимулират да харчат отвъд възможностите си, това развива секторите, които са силно зависими от ипотечното и потребителско кредитиране. Следва заблуда, че имотите вечно ще растат, а икономиката е в перфектно състояние. Това предизвиква растеж и  изкуствено чувство на стабилност и благополучие. Заплатите тръгват нагоре, инфлацията също, но винаги съзрява момент, в който ще трябва да платим сметката, тъй като стабилен растеж базиран с финансиране от вън е невъзможен в дългосрочен. Колкото по-рано се преструктурираме, толкова по-безболезнено ще е то.

Въпреки, че не съм гласувал за „Бате Бойко”, харесвам техните намерения в началото на своя мандат. Симеон Дянков се стреми към свиване на определено раздутата администрация и с това като цяло – свиване на държавата в икономиката. Надявам се намеренията им да не останат празни приказки, а да бъдат изпълнени. Определено държавният сектор трябва да се свие, защото в момента е като паразит за икономиката.

3 Responses to “Положително Търговско Салдо за България!”

 1. Георги Казаков 04.12.2013 at 12:51 #

  Какви глупости пишеш? Няма толкова глупави чужди банки да раздават не обезпечени кредити с пари на собствените си граждани. Кредите, които раздават чуждите банки, са пари на българските вложители. Реализираните печалби се изнасят с механизма на дивидентите извън България.

 2. Георги Казаков 04.12.2013 at 12:56 #

  Не ми пука дали ще ме одобриш или не. Аз го написах, а Вие, ако не ви е срам го изтрийте.

 3. Емилиян Танев 16.12.2013 at 20:09 #

  @г-н Казаков,

  1. Това е статия от 2009
  2. Говорете ми с факти

  Имате ли някаква факти или просто сте си наумили или някой ви е казал, че банките изнасят пари и правят боснословни печалби? Голяма част от горещите пари дойдоха от банките майки и това е факт.

Leave a Reply